Skorsten 2018-05-09T13:44:31+00:00

Skorsten

Skorstenen står där varje dag, i alla väder. Ibland kanske det blåser och är kallt eller regnar kraftigt. Efter att ha utsatts för detta i många år kan det börja uppstå skador. Det kan börja med en liten spricka som sedan växer till fler ju längre tiden går. Det kanske inte känns så allvarligt med små sprickor här och där men låter du det gå tillräckligt långt kan det tillslut innebära risk för brand eller att giftiga gaser tränger in i ditt hus.

Skorstensrenovering

De flesta av husen idag har någon typ av skorsten. Dessa brukar nästan aldrig ses över vilket innebär att det är vanligt med en sprucken skorsten som husägaren är ovetandes om. För att undvika att skador eller olyckor ska inträffa behövs det då göras en skorstensrenovering. De tre vanligaste typerna av skorstensrenoveringar är glidgjutning, insatsrör eller att mura om.

Glidgjutning

När du glidgjuter en skorsten putsar du insidan av skorstenspipan med hjälp av ett kermaiskt eldfast bruk. Detta resulterar i att du får en rökkanal som är hel och tät kanal som också är mindre och slätare.

Insatsrör

Med hjälp av ett insatsrör förstärker du insidan av din nuvarande rökkanal som gör att den blir hel och tät igen utan att den behöver göras om.

Mura om

I de flesta fallen brukar det räcka med att endast glidgjuta eller att installera ett insatsrör. Men är skorstenen i så pass dåligt skick att det inte fungerar med de metoderna behöver man mura om den. Då brukar man försöka använda samma material som tidigare.