Offert – Vad är det egentligen? 2018-05-29T09:35:51+00:00

Offert – Vad är det?

Du har säkert hört folk prata om offerter, kanske att de ska begära en offert för att bygga om huset eller en offert för att installera en kamin. Offerter finns inom nästan alla branscher och du kommer troligtvis någon gång hamna i en situation där du behöver begära om offerter eller kanske skicka offerter.

Själva begreppet offert kan vara lite förvirrande och svårt att tyda, men framförallt är det svårt att veta vad som gäller då du begär eller får en offert från ett företag.

En offert är kort och gott en sammanfattning av vad företaget kommer att erbjuda samt vad det kommer att kosta. Men hur är det egentligen med priset som står på offerten? Man hör ju då och då om folk som har fått betala mer än vad som stod. Detta är nog det folk tycker är det absolut svåraste med offerter, att de inte vet om priset som står skrivet kommer att vara det som de betalar i slutändan. Hur är det egentligen med priset på en offert? Är det ett fast pris eller kan det ändra på sig? Men framförallt, FÅR ett företag komma med ett annat pris efter slutfört uppdrag?

Pris på offert – Vad gäller?

En offert klassas som ett avtal mellan köparen och säljaren, i det här fallet mellan dig och hantverkaren. Alltså är det som står i offerten, det som gäller. Det finns dock vissa undantag när det kommer till priset på offerter. Priset kan röra på sig lite, max 15%. Detta kan bero på att de var tvungna att beställa mer material eller liknande. Mer än så får det inte öka med så länge de inte behöver utföra något typ av extrajobb som de själva inte orsakar. Då kan de lägga på kostnaden för detta ovanpå priset på offerten. Dock är grundregeln att hantverkaren alltid måste samråda med dig innan denne sätter igång med extraarbetet.

Sammanfattningsvis – Priset på offerten är det som gäller med en rörlighet på max 15%. Händer det någonting under arbetets gång vilket hantverkaren inte har orsakat och som i sin tur kräver extra arbete, kan det tillkomma extra kostnader utöver det ursprungliga priset. Hantverkaren måste samråda med dig innan de tar beslut om att fortsätta.

Offert